Sabtu, 27 Februari 2010

Besday my little gurl

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHANNIRROHIM


Halooo...kembali lagi kita sekali lagi.....bnayk tol benda yang nak aku coretkan kat blog ni....kali ni minggu kedua aku bercuti....waduh2 cuti lagi...hehehe...minggu depan dh naik keje cik kak oiiiiii.....!!!bersemangat sikit..huhuhu..

Jumaat lepas aku buat besday anak aku..genap setahun dah anak aku...kejap je dah besa....huhu....majlis bermula lepas maghrib...dimulai dengan bacaan doa selamat dan disusuli dengan makan2....besh ni :)

fuiyooooo....tidak disangka sungguh penuh satu rumah...leh dikatakan satu lorong datang meraikan majlis anak aku..alhamdulillah...yang kat kampung pon turun jb gak same2 nak memeriahkan majlis besday anak aku....time kasih sume sudi datang majlis besday anak aku...hai mmg menyeronokkan waktu tu....sedara mara berkumpul..!

Tapi de gak cite klakar..ahhahaha...masa nak potong kek....anak aku menangis masa nak potong kek..mana taknyer orang ramai dok keliling dia..last2 anak jiran yang tolong potong kek...ishkkkk pe la ika ni...huhu..

bercerita ttg hadiah lak...mr husband hadiahkan anak basikal..wah..wah..wah..dh naik xnak turun..kan main suke lagi dia..x melayan confirm nangis...siap merempit tu nak basikal..melompat2 atas basikal tu...haiiiii gelihati tgk gelagat anak aku sorang ni...atok mawi dia lak bagi hadiah walker car...dah de dua dah walker car dia....time kasih tok...susah2 jer..hehe

Pape pon majlis besday anak aku mmg meriah dan seronok....enjoy....




kek from secret resepi...antara tetamu yang hadir


si kecil ni datang dari pontian..semata2 nak celebrate besday rifqah..
hadiah dari mr husband untuk anak
besday gurl with her father and cousin


Rabu, 10 Februari 2010

Dinner at Pasir Puteh...

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM.....

Malam tu ingat nak masak mee goreng...konon2nyer...dah plan dh..jap lagi dpat panggilan de orang nak belanja makan kat pasir puteh....horeyyyyy...bestnyer makan besar...sekali sekala makan besar ni seronok....

apelagi lepas maghrib tu kiteorang bersiap2 trus ke tpt makan yang dijanjikan..adelah dalam 3 family family aku..mak aku...kawan mak aku...

Sampai tpt duduk trus order makanan...meh tengok pe yg kiteorang pesan...



sayur kailan belacan...tomyam campur...udang goreng butter...slurpppp menyelerakannnn....

Ade lagi ni....




ketam blackpaper...meletopssss...siakap sweet sour...siakap 3 rasa....pehh..mmg puas hati lau makan kat situ..

kite layan lagi gambar2 ni..





makan dan trus makan....masing2 tgh layn selera...




iqa:bahh...ngantuk la....

abah:laa..ngantuk ke..ciyan nyer..jap lagi kt balik yerr...

nenek:ngantuk ker..ciyannyerrr...meh mak suapkan nasi...

iqa:hrmmmmm

bile dah kenyang a.k.a melantak..masing2 balik jb...yang pasti malam tu mmg

mengenyangkan

thank ya mr uncang n mrs nor belanja makan...harap2 x serik yer...

Manusia Paling Dekat Dengan Allah Ketika Sujud Solat

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...

Daripada Anas, katanya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "sempurnakanlah sujud mu! Jangan membentangkan dua siku seperti anjing (tidur)."

Sujud ialah meletakkan kepala di bumi.Ketika sujud, fikiran berada lebih rendah daripada hati.Ulama mengatakan bahawa sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan ALLAH SWT.

Sebenarnya ketika seseorang menusia itu mengerjakan solat,berpuluh-puluh iblis akan datang mengoda.Sesetengahnya datang pada setiap anggota badan supaya datang perasaan malas,was-was,terlupa bilangan rakaat,bimbang pada pekerjaan dunia yang di tinggalkannya, sentiasa hendak cepat,hilang khusyuk dengan mata sendiri menjeling ke kiri ke kanan,telinga sentiasa
mendengar orang bercakap serta bunyi-bunyian lain.

Malah ada juga iblis yang duduk di belakang badan orang yang solat itu supaya ia tidak dapat sujud lama kerana penat atau sebagainya.Ketika sujud kita di galakkan bertafakur beberapa ketika.Dari segi kesihatan, bersujud boleh mengelak penyakit pening atau migrain.

Ini terbukti oleh saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari kita perlu bersujud.Ahli sains menemui bahawa ada beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah.Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

Dalam solat,cara sujud mestilah mengikut kaedah paling sempurna iaitu turun ke bawah dengan tangan, meletakkan ia kebawah sebelum lutut.Kita dilarang meniru cara unta duduk iaitu cara duduk dengan lutut dulu.

Hendaklah jadikan tapak tangan sama aras dengan kedua bahu.Tidak meletakkan (melebarkan) lengan di tanah seperti anjing.Meletakkan hidung dan dahi di atas bumi.Begitu juga dengan lutut serta perut jari kaki.

Menegakkan kaki dengan tumit berdiri tegak selari.Semua anggota disebutkan tadi di panggil sebagai anggota sujud yang menentukan sempurna atau tidaknya sujud seseorang sedang solat iaitu seperti mana diperintahkan Rasulullah SAW.

sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Label

alkisah (2) arward (3) cerita artis (2) contest (24) coretan (68) coretan...blog (3) coretan..kerja (2) coretan..raya (11) diet (3) diner (1) family (2) hobi (1) ihsan (5) info (2) macammacam (2) masakan (1) mc (3) menang contest (1) nuffnag (3) operate (5) percutian (10) rifqah (27) segmen (2) Tag (5) takzirah (4) wedding (1)

EPISODKASIH KAMI

Daisypath Anniversary tickers

tengok yang lain pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...