Jumaat, 30 April 2010

Dapat Arward.. !!

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...



HOREYYYYY!!!!!!episodkasih dapat arward from NURSHAHFAMILY....thank ya...sangat teruja... dalam masa yang sama sangat segan..hihi..mlu2 kucing gitew..!!




Anyway..Terima kasih bebyak2 sekali...sbb senaraikan blog ni yg x seberapa nih.....

akceli blog ni secara x langsung jadi aku punyer diari..aku leh create ape yang nak aku create tapi tgk pada jalan cerita nyer jugak la...hehe

mana yang leh aku create aku n3 la...mana yg sensor tu....simpan dalam hati saja la....

sekian.




Senyum Sejenak

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROMANNIRROHIM...


sape rasa bosan dan boring hari ni....????

Angkat mouse..!!!!!!
(oh...xde sape yang angkat rupenyer...ekkekeke)

Sebenarnyer ari ni aku dilanda tahap kebosanan dan keboringan di sebabkan novel yang aku baca ni dah pon abesaku baca...eh..ade kaitan ker...?haha..acah je..



So nak ilang boring aku ni...aku layan gmbar ni...senyum sensorang aku dibuatnyer..hehe..nak tgk gambar ni....????


hah..scroll ke bawah...

>>>


>>>


>>>


>>>


>>>


>>>

harimau penat...main kejar2.. :p





sukerr tgk yang ni...comel jerrr anak kucing ni..




semangat patriotik toll la...!



huhu...jalan kaki bilenyer nak sampai kampung..alahaiii..



pandai lak buat muka kesian...ermm..xyah pinjam..mek la terus...kihkihkih


ahahaha..!!ponat pon ponat la..janji hasilnyer lumayan pak!!


wahh..diam2 jadi pengintip ye...awas kamoo!!!


mcm mana sekarang..?ada okeyy..ade senyum2....bagus....

sekian...





Selasa, 27 April 2010

Buat tak tau je la ye..!

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIROHMANNIRROHIM...

lokasi:mana2 je pon boleh

Jangan pening kepala la ye..kalau tengok blog ni...berkecah dah ..maklum saja la...nak pindah umah baru..hehehe..
lum siap kemas lagi....jap lagi baru nak kemas umah ni....aduhh penat betol nak adjust balik sume nih... :p



Isnin, 26 April 2010

hobi + koleksi

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...


dah lama betul aku x melayan hobi aku yang satu nih.....last aku layan hobi aku ni last year!!!!tu pon aku xlayan sbb dah layan sebelum ni (tersalah beli daa...hehe)...

Masa bujang dolu rajin gak aku hobi aku yang suka membaca novel nih....sampai tangkap lentok aku di buatnyer...mana tak nyer aku leh bayang kan jalan cerita dia....sedih sampai meleleh air mata..ketawa,senyum sensorang..mmg feeling abes kalau aku baca novel....hahaha.....tapi sknag dah de anak dah xleh nak layan sangat..just nak share ngan korang je..

dalam bnyak2 penulis novel paling aku gemar baca sekali karya damnya hanna...huhhhhh...mmg bes menyentuh hati aku yang membacanyer.....kebanyakkan koleksi novel aku adalah karya damnya hanna cume de satu je novel damnya hanna yang xdapat aku cari....hukhukhuk..lupa ler pe tajuk novel dia...kene cari jugak nih..bolehla ckp aku ni peminat dia.. :)




ni antara koleksi novel aku..hehe xbnyk sikit je koleksi aku sbb byk yg aku pinjam dari kengkawan...




baru2 ni aku de beli novel kasi lepas gian..tajuk dia tiada lagi mimpi kesinambungan tajuk tak seindah mimpi..best cerita dia...hasil karya sharifah abu salem..aku lebih suka baca yang bnyak dialog dari xde dialog or yang bnyak monolog dalaman...xsuker xleh nak feel sgt...hehe



sekian..jupe next n3









Ahad, 25 April 2010

Dalissa Sweet Treat Birthday Giveaway

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM

Masa jenjalan kat blog nurshahfamily ni..terasa nak join contest ni...moist kek nampak menarik dan mengancam..terliur tengok moist kek ni...harap2 kali ni leh menang la ye..hehe..sangat teruja tengok kek ni..


Nak join giveaway ni kenela :


1. Jadilah Follower Blog ni; -done
2. Buat simple entry pasal giveaway ni kat blog masing-masing and describe kalau boleh pilih,korang nak kek yang mana satu; - done
3. Kalau boleh juga include Dalissa Sweet Treat dalam blog list korang; dan -done
4.Tinggalkan nama, contact number, address, email and blog link yang ada entry ni kat ruangan comment. - done

ITU SAJE SYARAT2 NYE!! Simple kan?


Seramai 3 pemenang saja akan dipilih secara random dan tarikh tutupnya 25 APRIL 2010.

Jumaat, 23 April 2010

alahaiiiii......

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM.....

Lokasi:rumah

haiiiii..mainan mcm2 de kat umah ni..ckp je nak pe yang kecik yang besa..sume ade..tapi nape benda tu jugak yang ika nak buat main...alahaiiiii....marah tol lau amek benda tu kat tangan dia...

pandai pulak ika jadikan benda tu mainan....konon2 tolong nyapu la...dok buat ketuk sana ketuk sini...bes aku jadi bahan ketukan ika...adehhhh.....ahahaha....

akceli nak tau pe mainan dia..hahhh ni dia " berus jamban" yang baru beli tapi dah consider mainan dia...ekekekeke



penat lepas sapu rambut2 yang de kat lantai, tu duk atas febrez lak...


tengah mencari position nak duk kat febrez tu mcm mana...

then dah penat main berus jamban tu...dok belek album pengantin ibu dia....hehe..ika pon nak tgk gak album ibu kawen.....

haha..tgk nih :)


diam2 ika turunkan album tu dengan cara yang ganas bes dah terkoyak dah kulit album tuh..huhu


hah...tgk lagi..



kusyuk tgk album kawen aku yang santekkk tuuu...hehe

sekian..jupe next n3

Selasa, 20 April 2010

Sama sama kita membantu

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM..

Sewaktu aku jalan dari blog ke blog.aku terbaca satu blog yang amat menyentuh naluri aku sebagai seorang ibu..ye aku dapat selami hati dia...dia kene kuat..dia kene tabah

blog ni aku copy n paste from blog
ladynoe.sama2 kite membantu agar bby hana cepat sembuh..insyaallah amin..

*************************************************************************************

Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.

Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.

Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.

Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong.

Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.

Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.

2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.

Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen.

Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.

Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.

Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.

Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.

Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my . Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.

Solat Hajat

1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.
2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.

3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.

Ayat Kursi

Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.



Gambar ini diambil pada hari ke-2 kelahiran Hana. Waktu ini Hana di ICU nursery. Hana bernafas menggunakan mesin kerana ketika lahir, denyutan jantung sudah terhenti. Doktor melakukan CPR untuk mendapatkan semula nyawa Hana. Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah.



Ini gambar 2 minggu lepas ketika di wad knk2 tiba2 pernafasan Hana laju. Doktor memberi saya 2 pilihan. Pilihan pertama untuk mendakap Hana buat saat terakhir kerana Hana terlalu sukar bernafas. Pilihan kedua pula ialah masuk ke ICU dan memasukkan kembali tiub pernafasan. Doktor menerangkan jika tiub sukar di masukkan ke mulut, mereka akan masukkan melalui leher dengan menebuk leher Hana. Dengan kuasa Allah tiub berjaya dimasukkan melalui mulut.



Ini gambar ketika Hana dimasukkan ke ICU selepas tiub pernafasan dimasukkan melalui mulut. Hanya air mata saya yang menemani Hana ketika di ICU kerana saya tidak dibenarkan menjaga Hana ketika di ICU.



Ini gambar selepas kaki Hana disimen. Tiub di mulut Hana digunakan untuk menyusu. Belum lagi pandai menghisap, kaki pula patah. Alhamdulillah atas ujian yang diberikan. Saya redha.
Saya berharap dengan melihat gambar Hana, lahirlah sedikit simpati dari kalian. Cuma doa yang saya pohon dari kalian agar Hana boleh membesar seperti kanak-kanak yang sempurna. Jauhkanlah Hana dari kecacatan.
Mudah-mudahan Allah gantikan sel yang rosak di otak Hana dengan sel yang baru dan dipilih di kalangan sel yang terbaik untuk Hana. Inilah doa yang tiap kali saya baca setiap sujud yang terakhir, setiap kali lepas solat fardu dan solat hajat.
Mudah-mudahan Allah makbulkan segala doa dan Allah berkati segala usaha saya. Selebihnya saya bertawakal. Amin

Jadi para pembaca budiman, sama-sama kita doakan keselamatan Baby Hana ni. Semoga doa kita diperkenankan Allah SWT. ='(

Jumaat, 16 April 2010

terasa ngeri bila aku ingat balik..!!!

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM..

lokasi :rumah mertua

Bile aku baca artikel mengenai kemalangan anak di rumah tak kira from bby keatas serta merta aku jadi ngeri..berderau je darah.....bayangkan la lau betul2 terjadi...simpang malaikat 44 minta di jauhkanlah...


akceli perkara ni dah lama berlaku adalah dalam 5 ke 6 bulan yang lalu....begini ceritanya...masa tuh aku berada di umah mertua..kebetulan pulak hujan turun selebat2 tidak..mr husband lak de kelas...anak aku pulak dah mula menangis nak susu..so aku pun kedapur sambil dukung anak..time tuh anak aku dlm 6 ke 7 bulan masih lagi merangkak..


entah mcm mana..aku sendiri tak perasan dan memang xtau jalan nak ke dapur tu bertakung dgn air dek kerana hujan lebat..sewaktu nak melangkah tu aku tergelincirrr....kepala aku terkena bucu mozek..YA ALLAH sakit sungguh kepala aku di buatnyer..aku trus bangun usap kepala anak aku sbb anak aku dah mula menangis...rasa sakit tu aku tahan je...yang penting anak aku x ape2...aku pon risau tapi aku bernasib baik kepala anak aku dekat lengan aku..sangat bernasib baik..!!!


berpinar2 kepala aku dibuatnyer..sakit yang xleh ditahan2..mcm nak pecah kepala..!mertua aku cepat2 dukung anak aku..risauka kat kepala lak tuh!!!mulanya aku xperasan ada darah kat kepala anak aku..tu pun de yang tegur de darah kat kepala anak aku...aku pun cepat2 bangun tgk kot2 terkena jugak...nasib baik xde pape!!tgk kat tapak tangan aku penuh dengan darah bila aku rasa kat tpt yang terkena tu..pedih + sakit..huhu..baru ku tau rupenyer kepala aku bocor..


mertua cepat2 anta g klinik..huhu kan dah kene 3 jahitan...tapi de bab yang klakar nyer..belum kene tapi aku dah menjerit..haha..malu saja ekau ni...:p dah masih sempat lagi aku berseloroh ngan doc lagi "doc sakit tak doc"...ahaha patut ke aku ckp mcm tuh :p kan sendiri rasa la sakit ke tak...alahaiiiiiii..

tapi tu la..bila aku teringat balik..ngeri sgt2...kene lebih berhati2 lepas ni...

sekian..

Selasa, 13 April 2010

Teringat zaman2 dulu

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM


lokasi: kg puteri menangis,pontian

aiyayaiiii...lamanye aku tak hapdet blog!!!!xde bahan yang boleh nak dikongsikan bersama..hehe walaupon x hapdet tapi aku tetap baca buletin utama blogger aku...hihi

ANyway..selamat pengantin baru buat sepupuku yang melangsung perkahwinannyer ahad lepas...bertemakan hijau hitam...uishhh mmg lawa...majlis dia leh tahan ramai tetamu yang hadir..x menang tangan di buatnyer....:)

bile tgk derang ni dari majlis merisik + tunang + nikah + sanding....teringat lak zaman2 aku dulu...mcm2 perasaan waktu tuh...gembira + nebes + cuak mcm2 lagi lah...bile dah settle segala nyer baru lah lega dan bermula lah episod kehidupan berumah tangga....

hihi..mari sini aku kronologikan kisah aku with mr husband....

2003 - aku jupe mr husband kat tempat keje..waktu tu aku x berapa rapat sgt..gitu2 je..tapi bile berkumpul bergosip sakan...hehe

- keje situ x lama jap je..masing2 buat hal masing2..keje kat situ mcm
hampehh..baik aku cabot diri dulu....toing!!!!!!sory yerk.ahaha

2005 - berjupe kembali setelah sekian lama x berjupe..huhu..x sangka mr husband
still simpan my phone number...terkejut seh..fuhhh first time jupe...segak
toll slim je aku tgk..miahahaha!!!!!nak tu mr husband pakai kemeja
biru...bertambah2 la ancem.... :)

- first date kiteorang naktau kat ner????jengjengjeng....xmoh la bagitau
rahsiaa..hehehe..so sejak dari tuh kerap la kiteorang berdating...wink~~wink~~

2007 - lamaran merisik + pertunangan pon diterima..alhamdulillah termakbul sudah...

2008 - hari yang dinanti2kan...pengantin diarak kepelamin nan indah...segalanyer
berjalan dengan lancar..


kadang rasa xpercaya je..tapi kene la percaya...love u mr husband..

Jumaat, 9 April 2010

ATIQAH SWEET GIVEAWAY 2010

DENGAN LAFAZ BISMILLAHIRROHMANNIRROHIM..

Rasa dah lama x join giveaway ni...kali ni nak join lak... :)






"Hai kawan-kawan! jom sertai ATIQAH SWEET GIVEAWAY. hadiahnya satu kotak yang mengandungi 9 biji hand-made chocolate yang dibuat oleh Sweet Brown! Coklatnya sedap tau! Jadi apalagi, jomlah kita sertai ATIQAH SWEET GIVEAWAY di http://pepelungu.blogspot.com/ ..jom jom

Jumaat, 2 April 2010

MC lagi....

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROMANNIRROHIM....


lokasi:hospital penawar & home

2 minggu lepas aku dapat mc...rabu lepas aku dapat mc 1 hari lagi...sbb aku de appoiment dengan doc..bulan lepas seminggu gak aku x keje...hehe...sory bos...dapat mc..hikhikhik...

adoiyaiiiii...jenuh aku menunggu..dari jam 9.00am kul 11.30am..baru nama aku di panggil...sabo je la..tapi bukan aku x biasa pon cume hangin je la..ahahaha...aku rasa mmg prosedur doc kat situ bile jupe pesakit musti berjam2....xpe le buat tungu dan tunggu je la.... :(


"siti hajar.....ye saya...sila masuk"..yesss...panggil juga akhirnyer selama berjam2 aku menunggu...ekkekeke.....sejuk giler masuk bilik doc ni...xtahan aku dengan kesejukan dia....ahahaha...akceli aku jupe doc nak tau tahap sinus aku ni mcm mana..makin ok ke tak ok lepas aku mkn ubat....nak dijadikan cerita boleh pulak...waktu nak jolok camera tv tu kat lubang idung aku leh pulak rosak....xdapek den nak nengok mcm mana rupenyer dalam lubang idung aku nih...hihi...jalan terakhir doc sumbatkan kapas dalam lubang idung aku...adussss sakit weiii..perit...mcm nak terbersin...kompom lepas ni aku selsema tahap gaban....ahakssss


eh..tapi betul..lepas je sumbatkan kapas tu lega je aku nak bernafas tanpa ganguan....tapi sekejap je...sampai umah..acemmm..!!! x sudah2 sampai sakit pale...alahaiiiii....hampeh..!!!next appoiment bulan 6 ni...doc kata lau jadi gak..siap sedia dengan GL letter....hehehe....kasi betul itu struktur idung...:p

p/s:walaopon idung syik meleleh je + sakit pale tapi sempat gak aku ubah suai umah....huhu

Label

alkisah (2) arward (3) cerita artis (2) contest (24) coretan (68) coretan...blog (3) coretan..kerja (2) coretan..raya (11) diet (3) diner (1) family (2) hobi (1) ihsan (5) info (2) macammacam (2) masakan (1) mc (3) menang contest (1) nuffnag (3) operate (5) percutian (10) rifqah (27) segmen (2) Tag (5) takzirah (4) wedding (1)

EPISODKASIH KAMI

Daisypath Anniversary tickers

tengok yang lain pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...