Selasa, 31 Mei 2011

GIVEAWAY : SIAPA NAK OLE-OLE DARI SABAH DAN LABUAN

BISMILLAHHAIRAHMANNIRRAHIM....


SEBALIK TADBIR : CONTEST


Dapat tag dari umi irfan n aleesya....dah kene soo kene la buat..mana tau rezeki kali nii kannn....


so aku tag : seb3las muka

rifhanisah atiqah

coretan uda

my sweet memory

siti hajar masri



Contest ni datangnya dari link ni :

http://www.zahidahwahid.com/2011/05/giveaway-siapa-nak-ole-ole-dari-sabah-dan-labuan/



syarat dia sangat mudah.. :)


terima kasih kerana sudi terjah :)



Khamis, 26 Mei 2011

RAGAM ANAK BILA UMUR DAH MENINGKAT

BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM


Bile anak dara aku tu dah semakin meningkat umurnya...semakin banyak ragam dan karenah...dan semakin mancabar tahap kesabaran aku yang kekadang boleh sampai kemuncaknye....betol tak??? dah geram sangat cubit je...tapi cubit ala2 manja la gitu


Pada pandangan aku lah...Bile kanak2 berumur setahun keatas memang tak dinafikan ade sikap kenakalannya di situ dan ada sikap yang mmg menyenangkan kite...maklum sajala mcm2 benda dia dah tau..cakap pon dah tau...nyanyi pon dh tau...cume perangai dia je tu buat kite xtahan kengkadang....nak marah pon de nak gelak pon ade..saboo je la...


Macam anak dara aku sorang ni....lau dah kata nak..x kira nakk jugakk dan2 melalak2..kite yg ibu bapa ni nak tak nak terpaksa gak la kann bagi pe yang dia nak ....pasal dah kat dalam shopping komplex..!!!yang bagusnye dak tecik xde la berguling2 nakkan sesuatu...alhamdulillah..


tapi lau kat umah...mmg aku x layankan sgt takut nanti jdi kebiasaan pulak..kite pulak yang susah nanti...orang kata nak manjakan anak kene la agak2 kan????


Pantang dak tecik ni lau di ajak berjalan....mmg sukerr..sume yg dak tecik ni nampak sumer dia tunjuk " ni nak... ni nak..mekdi nak..kepci nak" lau jalan depan tesco plentong tu mesti ckp " acik nak " *mam nasi nak*..kekdahnyer suh kite singgah sana...lau sume tpt nak singgah pengsan!


memang sronok time bawa anak berjalan tu..mood baik seronok la...bile mood xbaik....mak ngan paknya pon boleh ilang mood nak berjalan... huhuhu


sekian..terima kasih coz sudi baca n komen :)


Rabu, 25 Mei 2011

CERITA PASAL SECRET RECIPE

BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM..



sape suker makan kek secret resepi...sila angkat angkat tangan!!!!!!!1 2 3 4 ..150...huiiii ramainyer termasukla aku yang suker makan kat secret resepi...lebih2 lagi kek choc indulgance....kencang sehhhh mg terangkat....


dulu aku mmg jakun la katakan xpenah makan kek SR ni...ramai kate kek ni sedappppp hingga jilat sudu....betul ker??? nak2 yang choc indugance tuh...ermmmmm????


sampai la satu hari tu di hari majlis pertunangan or pernikahan aku * aku pon x henggat* dapat la aku merasa kek tu....lagi sekali aku ckp mmg sedappppp....berebut memasing sampai tolak menolak...hahaha....nampak sgtkannn cite tipu.. :p


haaa sejak dari tula aku asyik nak makn SR je...kali ni testing yang lain lak...ermmm boleh tahan gak sedapppp...*puji melambong lambong....*


last day aku makan SR ni masa besday dak tecik tu....wahhhh sekali lagi aku puji.....sedapppp ko....puji lagiiii


tapi tau tak korang si sebalik keenakkan..kesedapan kek yang aku dok pujiii melambung tu sebenarnya ada DNA babi dalam bahan buat kek & secret resepi!!!!


adoiiiiii.....mcm mana boleh terlepas pandang nih.....!!!!!

betol atau tidak waallahualam...


nak tau selanjutnyer klik disini..


terima kasih sudi baca n komen :)

notakakizirafah: 2 bulan lepas baru makan kat SR tp bukan kek just mkn mee je


ADAKAH HAJAT AKAN TERCAPAI?????

BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM







Wahhhh gitu...murahkann hrga dari rm 0.10 je!!!!!!...sape x nak oiii...aku nak gak..nak jugak sambil tarik baju en somi..haha


gamaknyer kene la aku berebut main tarik tali, tarik rambut,tarik baju ,tarik suar ngan orang yang nak gak harga murah tue..


macam2 destinasi ada..so pilih jela mana yang nak korang pergi...lau aku ofkos aku pilih jakarta..hahah jadi jutawan segera aku kat sana.. :)


yang penting aku tengah tunggu green light dari en somi..lau conpemmm hoyeee...main lompat katak la aku ngan anak aku !!haha motipp :p

lau xjadi..huhhuhu anggap je la belum rezeki NYA lagi...



terima kasih coz sudi baca n komen :)


notakakizirafah: eh ari ni aku rajin hapdet lee...xsangka pulak...baguihhh :)



Selasa, 24 Mei 2011

" AYAH TERLUPA "

BISMILLAHHIRAHMANNIRAHIM


AS'SALAM semua pembaca blog ni.... :)


wahhh bersarang sudah belog aku ni yer...hopefully korang sume sihat hendakNYA...


n3 kali ni :

ade sesapa yang dah baca metro ari ni..muka surat depan...yang bertajuk " ayah terlupa"...



"tak sampai sejam selepas mengusung jenazah sepupunya, seorang pengawal keselamatan terpaksa pula membawa jenazah anaknya yang lemas akibat "tertinggal" di dalam kereta.."

selanjutnya boleh klik di sini..


Ya allah macam mana seorang bapa boleh terlupe yang anaknya masih ada lagi di dlam kereta..

sedih dan terkilan..

apa pun kita sedekahkan al-fatihah buat mangsa dan takziah buat keluarga mangsa.



notakakizirafah: ibu sayang nur rifqah hazira :)



Jumaat, 20 Mei 2011

DIARIUMMI GIVEAWAY

BISMILLAHHIRRAHAMNNIRAHIM.


AS'SALAM ..

Aku kene tag oleh umi irfan dan aleesya...so kene la join kan ...hadiah dia pon agak menarik....

contest ni datangnya dari DIARIUMMI GIVEAWAY ....pada korang yang aku tag tu sila buatnyerr....

1 : seb3las muka



syarat penyertaan sangat mudah..


terima masih coz sudi baca n terjah.. :)


Khamis, 12 Mei 2011

AYAH BALIK OUTSTATION ANAK PULAK DAPAT UPAH...

BISMILLAHHIRAHMNNIRAHIM...


sebalik tadbir : n3 tanpa gambar


Yeee...semalam en somi baru balik dari outstation.....rindu weiii 2 hari x jupe...nak2 anak aku...cari mana ayah ...bile cakap ayah work baru paham...then bile aku marah tau pulak dia cari ayah dia....nakkk ayahhh...nakk ayahhhhhh....adussss manalah ayah ko ni x balik2....!!! adoiii statement!!!!xhagak2....!!!!


nak di jadikan cerita...bese la dah namanya pon budak kecik...ligat mmg x henggat lagi kita ckp jangan lagi tula dia nak buat....bile dah kene tau pulak rasa serik...bile dah kene haaa kannnn......dapat upah


time tu aku tengah solat dak tecit ni ngan ayah dia kat bilik...ayah dia bz ngan aorcond dan dak tecik ni pulak dok terlompat2 atas tilam....ntah mcm mana dak tecik ni leh terjatuh kene bucu..YA ALLAH !!!! terkoyak dahi nasib x kene mata nauzubillah!! minta di jauhkan la...


dak tecik ni jangan cerita la nangis melalak2 darah meleleh....kesian aku tgk....lau aku solat lebih awal mungkin x jadi....huhuhu..


dalam sakit2 tu..dak tecik ni x sudah2 kata " ibu akit...ayah akittt....atuhh " aduhaiiii luluh hati aku....cepat2 aku bawa dak tecik ni g klinik..



Part yg paling best sekali dak tecik ni..dlam kete diam nampak je klinik automatic trus nangis...xnak masuk klinik...xnak jupe doc...nak tak nak kene la kannn.....


dalam bilik doc meraung dia lebih2 lagi time nak bius..mmg aku dapat rasakan sakit dia tuh...hampir nak menangis aku..tapi tahan kan je la...adalah dalam 20 minit kat bilik doc dapat la 2 jahitan di dahi....



tu la kisah yang terjadi malam semalam....xpasal2 je kan...nak g bercuti weekend ni terpaksa cancle.....



p/s: baru dapat panggilan dari en somi...bulan 7 ni nak ke bandung sekali lagi...insyallah...


terima kasih coz sudi baca :)




Rabu, 11 Mei 2011

GIVEAWAY AREGYA

BISMILLAHHIRAHMANNIRRAHIM


Sebalik tadbir : join contest


weeehuuu...kene tag lagi oleh umi irfan n aleesya...


contest ni datangnye dari AreGya


so pada yang kene tag ni sila la buat nyer...










syarat dia mudah saja ... so aku tag





1 : seb3las muke






2 : my sweet memory







terima kasih kerana sudi baca n terjah :)







Isnin, 9 Mei 2011

DI SEBALIK HARI IBU

BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM

AS'SALAM

Semalam 8 mei merupakan hari IBU sedunia...aku just wish je kat mak aku bile2 masa x perlu nak tunggu hari ibu....hehehe


Tapi tau tak korang kisah di sebalik HARI IBU...


baca k..renung2kan selamat beramal..


Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.



Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.



Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.


Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.



Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.


Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.


Sumber: pn.ieda


terima kasih kerana sudi baca.. :)

Khamis, 5 Mei 2011

SUDAH LAMA MENYEPI KINI TIMBUL KEMBALI....!

BISMILLAHHIRAHMANNIRRAHIM...


AS'SALAM..


Maaf..maaf..maaf lama x menghapdet blog ku ni....hehehe..


dan maaf dan maaf buat ummi irfan & aleesya...sorry dear baru skang dapat join dis contest...


bulan lepas bape kerat je n3 aku...bulan ni entah la....nak menghapdet pon kene ikut mood lau tak mmg tahap malas tu makin menjadi2 lahhh....walhal bnyak benda nak share ni maklum sajala minggu lepaskan coti 3 hari sempena hari buroh...nak cite pon dh basi takut xde yang sudi nak baca nanti...hehehe...bunyi mcm majuk je kan....tapi xde la majuk cume emosi je...hahaha motip!!!!!

hari ni ku gagahkan juga..nak menghapdet blog ni..bos xde soo curi2 la...hehehe peace!

ok la beb tangan aku sakit ni...jap lagi aku nak hapdet pasal contest yang telah di tag....


korang...korang...dan korang mana yang aku tag tu....sila la buat yerr.... :)



terima kasih coz sudi bc n3 ini... :)




WEDDING ANNIVERSARY GIVEAWAY

BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM


AS'SALAM..



aku telah di tag oleh umi irfan & aleesya tuk join dis contest... mcm yang kat bawah ni..





syarat2 dia sangat mudah..korang yang di luar sana ape lagi jom lah..

kite join dis contest anjuran kasihmommy ..



terima kasih..coz sudi baca n3 ni.. :)



Label

alkisah (2) arward (3) cerita artis (2) contest (24) coretan (68) coretan...blog (3) coretan..kerja (2) coretan..raya (11) diet (3) diner (1) family (2) hobi (1) ihsan (5) info (2) macammacam (2) masakan (1) mc (3) menang contest (1) nuffnag (3) operate (5) percutian (10) rifqah (27) segmen (2) Tag (5) takzirah (4) wedding (1)

EPISODKASIH KAMI

Daisypath Anniversary tickers

tengok yang lain pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...