Sabtu, 30 Oktober 2010

ada yang rindu saya !!!!!!

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM....


Ada yang rinduuuu......


oh tak de rupenyerrrr :(


tapi xpe...thank pada yang sudi singgah blog :)


nak bagitau nih...


saya *eh tetiba je kan!!!!* terpaksa bercuti selagi CPU saya *tetiba lagi..hehe* xdiperbetulkan...

oh...terasa rindu nak jengah side bar.....

hokeyyy chow dulu...


sekian..jupe next n3





Selasa, 19 Oktober 2010

Bekfes dulu2

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM....




Pagi tadi aku bekfes ubi...ubi yang jarang ade aku rasa sbbnyer dah lama aku x makan pagi tadi baru dapat makan.....


nak tau ubi ape

toing...



toing...



toing...






mr.google pinjam pic yer


yeee...gmbar je ubi kentang tapi aku bekfes bukan ubi kentang yang ni tapi yang jenis kecik tuuuuuu... *gmbr kat google xde lak*

hah tau kan?????



p/s : mkn panas mmg sodap

sekian..jupe next n3





Isnin, 18 Oktober 2010

Mari Melawat @ MM

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM




mr.google pinjam pic yee...tq


Yee..saje je aku nak upload pic zoo sbb semalam aku bawa anak n adik aku g zoo...

sementara nak menunggu waktu melawat HOSPITAL ..hehehe :)



sekian..jupe next n3


Jumaat, 15 Oktober 2010

Cerita hari raya pt 2

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM



LOKASI:Pontian.johor


Salam keudara...hohoho sudah janji tapi hampir2 terlupe yang aku nak hapdet cite raya 2010...jangan marahh hah!!!!! :) *walaupon aku dah hapdet story nye bezanyer kali ni pic ader*


hokeyyy...cerita di malam raya....pening kepala aku mau taknyer..orang sume dah tido tinggal yang kecik2 lagi x tido tersengguk2 aku di buatnyer..geng tgh ramai masa tu kan????dan masa tu gak la my princess aku leh buat "chop" kat muka sepupu dia...hadoiiiiii pe aku nak ckp kat mak dia nih!!!!!! bumm ke babommmmm dush5x..hahahaha


masa tu aku tgh tido mmg xleh handle ngantuk sgt jam pon dah 2.00-3.00 am berapa jam lagi nak solat raya tapi dak tecik leh tahan lak mata dia! ntah macm tu kan..anak aku ni main sayang2 tapi sambil tu dia geget sekali pipi sedara tu....melalak la...


cuak gak ingat kan tersepit pintu ke hape ker kan?????dak tecik tau je la main yg bukan2 rupenyer my princess bagi cop mohor...kesudahannyer berbekas * dalam tu dia geget * + kene marah ngan ibu dia + nenek dia = baru la tido....ishkk sabo je la aku nih....


jom scroll ke bawah.....


my family






tambahan ahli kuarge = mr asben , my lil princess





pic atas : sepupu2 rapat..

pic bawah kiri : emak n adik beradik perempuan

pic bawah kanan : ni pon sepupu gak



my lil princess wif mamam....ni muka mengantuk tido x cukup pastu mula la mengamukk



yang penting aku sekeluarga * tgk my lil princess happy je kan*


p/s: pas ni dah xde lagi dah cite pasal raya tgu tahun depan lak... ;p

sekian..jupe next n3




Khamis, 14 Oktober 2010

anak saya kuat berangan :)

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...


Dah lama x hadpet pasal my lil princess ni...kali ni nak hapdet gak x kira la korang jemu ke idak hehhehe *tapi sya x jemu ....:)*


jom cuci mata jap :)





ni ala ala princess gitu..from mana x tau la....hehe




ustazah nur rifqah hazira....


la ni suh mek gambar lau suh pose t dia pose la..lau mood x baekkk aku simpan trosss camera sebelum di rampas oleh pihak berkuasa..!!!!!!!! a.k.a anak aku ler tuh.....hahahaha

yang pastinyer lil princess ni mmg kuat berangan..suke buat konsert tapi ngadap dinding....mcm2 aksi dia buat...aku???mr asben???? senyum je la tgk gelagat dia .kalau bab lagu tu tok sahla tukar mmg dia marah..lani dah hafal lagu yang n tinggal kenangan

bile dah masuk kete tu mmg lagu tu la yang dia minta...alamatnyer sepanjang jalanla kiteorang dengar lagu!!!!!!naik jemu dah !!!




p/s : sok aku kuarkan n3 pasal raya lak...de story di malam raya...heheh tunguuuuuuuu

sekian..jupe next n3




Rabu, 13 Oktober 2010

SUDAH KU TAHAN TAPI XLEH TAHAN

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIROHMANNIRROHIM



salam keudara semua...isnin yang lalu aku terpaksa mek mc gara perut yang main mcm2 rentak lagu...semakin ku tahan semakin x tertahan....ngeh..ngeh..ngehhhh


akhirnyer doc jugak tempat aku melempiaskan...hahahah jangan otak kuning hokeyyyy..x baekkkkkkkkk


di bilik doctor

aku : doc sy nak minta mc leh tak? *walhal dah kul 2.30pm bape jam lagi nak balik* :p

doc : boleyyy...ammma!

aku : fuhhhh..hip hip horeyyyyy kegembiraan walauponnnnnnn............hhehehe....
ini bukan cobaan tapi betol2


so..ni la ubat yang doc tu bagi...



p/s:de hikmah nyer tuh lau tak...kong aku kat tengah higway....hehehe kong bateri kete ye.... ;p


sekian..jupe next n3


makan makan dan makan

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...


Lokasi :home sweet home


Salam ke udara sume...hohoho sedia maklum raya sudah pon abes tapi still de lagi buat open house barangkali tu la masa yang betul2 free...tapi xpe makan free beb + dapat duit raya lagi walaupon abah dia je yang g makan free....haha


okey.. awal bulan ari tu aku de la buat makan2 sikit jemput mana yang rapat..tapi bile jemput time datang open house alamatnyer kene la jemput sume....hehe...


weiiii first time umah aku buat open house ni..miahahaha!!!! gedix sikit hokeyyy....tahun depan insyaallah de rezeki lebih aku buat la...seronokkkk tapi pastu patah pinggang kemas sensorang...huhu..


kite layan tgk pic ni mesti korang penah makan kan???????






menu : kacang pol + popiah + mee goreng





ni dia kacang pol..ni SIL yang tolong buat kan.aku??????hanya potong2 saje.. :P




yang ni lawan dia telur + cili hijau + daun sup + bawang goreng + roti = kacang pol





yang ni popiah home made hokeyyy aku sindirik juga buat...mee goreng!!!!wa cakap lu marvelous FIL aku buat...sedap weiii





air sarsi sendirik juga bikin + buah duku langsat *tgh musim skang buah tu*





tgh tgu tetamu..watchaaaaa



p/s:thanks a lot to FIL n SIL derang ni banyak membantu dalam masak memasak.. :)


sekian,jupe next n3



Jumaat, 8 Oktober 2010

Testing..testing...1..2...3!!!!

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIROHIM..


YEAAHHHHH..setelah lama ku memendam rasa setelah lama ku melihat akhirnya terlaksana jugak!!!!!!hehehe percubaan yang sangat menjadi setelah mengharungi pelbagai liku2...wahhhhhh dramatik seh!!!!! poyo je kan!!huh. ;p


haisyyyy...benda ni kn dah lama kan dok terperap asyik masuk kuar masuk kuar..hah aku x cakap pape ayokkkkk!!!dah sudah mula lah nak merepek yang bebukan....lau x digunakan mau ke tong sampah jugak * ni lau mr asben tau mau dia jadi hulk * hahaha peace sah2 ko dah kene marah mek jah oiiii ekekeke aku ler tuh!!!kan en dollah..eh tetiba lak kan????


hohoho..terlebih sudah aku ni...ekceli malam tadi aku buat sup daging..b4 dis aku mmg x penah masak sedemikian lau nak oder je la ngan mak aku..huhu malu je kan !!! *peace* bile nak buat hah mek ko!!!!time tu la terkulat2 muka ko nak buat macm mana...tapi bile dah soal selidik + aku masak pon main campak2 je...akhirnyerrrrrrrrrrr menjadik gakkkkkk...sukerrrrr


mcm bese la...lau di dapur tu aku berperang ngan princess aku ni..orang masak dia pon nak masak gak...tapi pe kan daya princess x moh ngan abah dia.....mr asben suke la tuhhhhh!!!!!!


hahhh nak tgk hasil dia.. jeng jeng jenggggg

:


:


:


:


:


:


:


:




*mr.google pinjam picture ye*


hehehe mcm bese nek mek pic mmg malas >>> boleh terima ker alasan tuh ;p



p/s :mr asben kate sedappppppp :)



sekian..jupe next n3



Khamis, 7 Oktober 2010

hantaran AL-QURAN

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM..


Kepade mreke2 yg nk menghantar dan menerime hantaran...pk2n



“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil...

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.
“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi. Surah Ar Rad

Surah Ar Ra'd
“ Apa benda nih ” detik hati Nabil.

“ Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!! ” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“ Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A ’ uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. ” kedengar suara gemersik Ustaz Sa ’ ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“ Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim ” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa ’ ad.
“ Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. ” penutup Ustaz Sa ’ ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu..

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa ’ ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil. read dis.. Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'

Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua ........kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'


p/s : peringatan tuk diriku jua..
sekian,jupe next n3..


Label

alkisah (2) arward (3) cerita artis (2) contest (24) coretan (68) coretan...blog (3) coretan..kerja (2) coretan..raya (11) diet (3) diner (1) family (2) hobi (1) ihsan (5) info (2) macammacam (2) masakan (1) mc (3) menang contest (1) nuffnag (3) operate (5) percutian (10) rifqah (27) segmen (2) Tag (5) takzirah (4) wedding (1)

EPISODKASIH KAMI

Daisypath Anniversary tickers

tengok yang lain pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...