Ahad, 31 Januari 2010

BILE DAH DAPAT KAKI.....

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...

Petang tadi aku bawa anak aku jenjalan kat bukit layang2....kali ni nak bawa anak jenjalan baru syok sikit sbb dah pandai jalan..posing pon dh pandai gak.....:) wahhh x sangka gitu



bile dah dapat kaki... jalan je la...xhenti2..dok layan kaki dia nak tuju kemana.....seb lum pandai lari lagi lau x jenuh gak nak mengejar....(malam nak tido jgn ngaruk dah)...
memandangkan anak aku dah penat berjalan....jadi aku kat sana xlah lama sgt..huhu

hah..jomla tgk gambar2 yg sempat aku ambil

dok layan layang2 jap....







nak tgk wajah model...?jen3x





hah..ni la wajah model tiang...anak aku....hehe

Jumaat, 29 Januari 2010

Next Trip...

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...

Tinggal lagi 2 hari je kite nak meninggalkan bulan january...ishk3x tanpa disedari kejap je masa berlalu kan...

Bulan Febuari....fuhhhh.....ni yang sabar ni...mana taknyer tiap kali CNY memang cuti panjang...seronok tuh..leh bangun lewat..tetttttt ;p

Dan yang paling besh sekali..bulan tu jugak aku de trip ke bandung...huhu..teruja seh nak kesana...first time tuh...hehe jakun lah pulok..!Plan mmg dah lama nak g..tapi tiket lak dok mahal je vs aku yg belum wat pasport lagi..hehehe memandangkan tiket kali ni murah alhamdulillah berkesempatan jugak akhirnyer nak melawat negara orang...hehe



So,trip kali ni aku bersama 5 orang yang lain akan turun ke bandung...mr husband?of kos ikut sekali... :D..sbb mr husband yang cadangkan nak kesana....berkenaan dengan bandung ground...sume kawan mr husband yang handle...kitaorang tinggal angkut beg jela..al-maklum saja la...pergi tanpa pakej...men redah je... :)



Orang kata lau kesana xshopping mmg rugi...barang dia leh dikatakan murah2 belaka....peh mcm2 dah aku pikir..nak beli itu nak beli ni...hahaha..x menang tngan dibuatnyer....mesti rambang mata di buatnyer...



Asyik shopping pon boring gak kan...nak gak jenjalan kat tempat len..haaaa..Tempat yg dicadangkan Tengkuban Perahu...tempat ape tu..?aku nak bercerita lebih lanjut ttg tpt tu...aku sendiri pon xtau pe tpt tu....dengarnyer lagenda si Tanggang....x sure lak aku....tpt mana lagi nk g pastu x dapat dipastikan...lum dpt information lagi dari mr.husband.....huhu



Pape pon kat tpt orang kite buat cara tpt orang..coz kite sendiri pon xtau tpt dia mcm mana..



sampai sini aja n3 kali ni...enjoy

Khamis, 28 Januari 2010

Ape kes..!!!!!

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM....


Ape kesss la aku ni....kwan aku yang preggy..aku pon turut sama join...adehhhh...terlebih sudah. :P


Ni sume kerna kawan aku yang tgh preggy...!makanan peberet dia skang..benjo n pau....2 makanan tu la yang dia boleh masuk..!alahaiii...makin chubby la gamak nyer..hehehe..jgn marah su....

su..ko nak tau tak ?ko ckap pasal pau lah yang menyebabkan aku terjebak dengan dunia pau...huhuhu..xtahan aku biler ko ckap "hari2 aku makan pau sampaikan laki aku pon terjebak sama"hahaha....telan air liur seh aku dengarnyer....petang tu jugak aku kol mr.husband tolong belikan....
hahaha.....seb mr.husband aku belikan..sayang abang. :)

mr.husband dah mula sound dah "asyik pau je"..hehehe....ganti makan malam bang..!erk!!!! bes diet aku.!lau dh hari2 makan pau.....ahahahaha...sekali sekala xpe kan...kene layan tekak gak....tapi jgan layan sgt..lau tak nanti ke laut...huhuhu... (wah statementttt......)

Tapi aku ni mmg la..asal de orang cakap pasal makan je..mesti aku turut terjebak sekali..tapi nasib baik aku dapat control..ingat..DIET..DIET...DIET.. Selagi ko xdapat berat bdn yang ideal diet n tros diet...hahaha..chayokkk hajar..!!!!

Tadi sempat gak aku pesan kat mr.husband tolong belikan...tetiba teringin lak..nak2 pau kari ayam...memang lazat....hehehe..

Isnin, 25 Januari 2010

kronologi anak aku daaa...

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...

Rasa seronok sangat bile kite ibu bapa dapat melihat anak kite mula menunjukkan satu perubahan positif dari 1 tahap ke 1 tahap..daripada menirap hinggalah dh pandai berjalan....mcm aku jugak rasa x saba nak men kejar mengejar ngan anak aku.... :P

Usia nak ginjak 1 tahun bulan depan tapi dh pon pandai berjalan (xtau lah ni kira lewat @pon awal dh pandai berjalan.. :P)walaupon xlah selaju mana..tapi sebenarnyer leh tahan gak lah...haha..mana taknyer..bile jalan sambil pimpin tangan iqa (dengan rasa bangga nyer iqa berjalan sambil ketawa mengekek) lau boleh nak terus lari....maklumlah nak dapat "kaki" jap lagi...haiiiii..mulalah episod kejar mengejar aku nih..!! :)

Meh sini aku kronologikan pasal nur rifqah ni yang nak ginjak 1 tahun :

11 bulan...dah pandai berjalan dah.. :)
mulut dah pandai berceloteh....xtau pe yg dibualkan nyer... :)
dah mula menunjukkan aksi2 xtreme...haha

8-10 bulan...dah pandai merangkak dengan lajunyer ..
dah pandai tolong "kemas rumah"..hehehe...bes suar iqa itam2 sume...
dah pandai geget dh..tajam tul gigi..!
tumbuh gigi atas 2 batang

4-7 bulan...dah mula mengiring...meniarap...angkat bontot..hikhikhik
dah mula tumbuh gigi..2 batang gigi bawah...bersedia tuk kene gigitan anak dara ku..

1-3 bulan...17.02.09..8.25 pm..lahir ke dunia...
tempoh ni iqa lum pandai pape lagi...

oke dah..ni sume anggaran aku aje ttg kronologi anak aku...yang boleh aku share ngan korang sume.... :)

sebelum tu..aku nak say sorry pada uolls sume yang baca blog aku ni..coz pic xdpt nak update buat masa ni atas kesulitan yg aku alami....minta maap bnyk2 la ye xdpt nak share pic ngan korang.. :(

bye ..jupe next entry..

Jumaat, 22 Januari 2010

APE TU NUFFNANG?

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROMANNIRROHIM....

Sebut perkataan nuffnang ni kan?aku selalu tertanya2 pe dia nuffnang ni..?dengar nyer leh buat duit?betul ker?bile aku bukak blog kengkawan sana..sini..musti de nuffnang...


Ape sebenarnyer nuffnang ni?ape kelebihan dia?konpius n x paham aku dibuatnyer...bila aku bukak blog kengkawan mmg aku akan abaikan nuffnang tu..sbb aku sndiri xtau nak cm ner..?hehehe..malu seh..orang sume dh kedepan aku jer yang kat belakang lagi..huhu..


So nak mintak tolong pendapat n penerangan ttg nuffnang ni ngan korang sume...boleh kan?

tolong ye kengkawan...terima kasih..

Rabu, 20 Januari 2010

sweet lovely shoppe cutes baby photo contest

dengan lafaz bismillahiromannirrohim..

N3 kali ni aku nak join contest ni lak...mana tau leh menang.. :)
jom la kita join sesama...




Salam Buat Semua…



Kami ingin menganjurkan 1 contest terbuka kepada semua bloggers ataupun yang bukan bloggers.

Antara syarat-syarat contest:

1) Yang Mempunyai Blog



~Jadi follower kami. Sesiapa yang belum menjadi member automatik menjadi member kami

~Sila linkkan blog kami di blog list anda

~Upload sekeping gambar anak anda yang paling comel dan anda suka.

~Sila sertakan sekali nama anak,umur dan nama ibu

~Sila tinggalkan link anda di entry ini

2) Yang Tidak Mempunyai Blog

~Jadi follower kami. Sesiapa yang belum menjadi member automatik menjadi member kami

~Sila hantarkan gambar anak anda melalui email.

~Emailkan ke sweetlovelyshoppe@yahoo.com

~Sila letakkan subject anda sebagai CONTEST

~Sila sertakan sekali nama anak, umur dan nama anda


Tarikh Tutup Peraduan :

20 JANUARI 2010

*Peraduan terbuka kepada kanak-kanak berumur 3 tahun ke bawah*

HADIAH :

Hadiah merupakan Barangan TUPPERWARE Brands.





PEMENANG :




1st prize :


1)Barangan Tupperware Brands


2)Koleksi Baju di blog ini (mengikut jantina dan saiz pemenang-jika tidak bersesuaian akan ditukar kepada hadiah lain)


3)Baucar 15% sweetlovelyshoppe




2nd prize :


1)Koleksi Baju di blog ini (mengikut jantina dan saiz pemenang)


2)Baucar 15% sweetlovelyshoppe




3rd prize:


1)Koleksi Baju di blog ini (mengikut jantina dan saiz pemenang)
2)Baucar 15% sweetlovelyshoppe




3 Consolation Prize:

Baucar 15% sweetlovelyshoppe


Note:Sebarang pertanyaan boleh hubungi kami..TQ




Ini penyertaan dari blog episdokasih.....

Nama :Nur Rifqah Hazira Bte Mohd Razman Hafiz

Umur :10 Bulan

Nama Ibu:Siti Hajar Muningin

PEH....BAU DIA..!!!!!

Peh...!!! sekali masuk ofis bau
dia...!!!!pekung yang amat!!!!!busuk giler.....
bau ni korang penah bau punyer....BAU
KAKI..STOKIN..KASUT..yang ntah bile punyer kaki xbasoh...STOKIN yang ntah bile x
berganti....sekali bukak kasot amekk koooo....satu opis bau....
peh...xleh handle aku bau2 yg sensitif
ni..sakit idung ngan kepala otak aku nih....
adoiiiii...tarak jaga kebersihan ker ini
orang!
Aku mmg pantang bau2 mcm gini..bau rokok
pon sama..leh kenal beb bau rokok ni..!leh jadi selsema aku nih..!

kesimpulan nyer "jagalah kebersihan diri sendiri lau de bau2 yang x menyenangkan pandai2 lah nak kasi ilang bau tuh..buat menyakitkan idung jer". . :D

Isnin, 18 Januari 2010

GPS baru...

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...

FUHLAMAK..!!!!dah de GPS sehhh...(hehe..mcm ko sorang je ade orang lain pon de gak..:))
bukan pe saje je nak share ngan korang..kebaikan bile de GPS ni...lau nak jenjalan tpt yg kita xtau yg kt x familiar sgt kan senang sikit nak berjalan..tekan je nak kemana...t adalah penunjuk arah PROFESIONAL..hihihi....

Baru je dapat GPS ni..hubby dapat hadiah hasil keje kuat dia..huhu..tettttttt
so..soknyer kitaorang try gune GPS...ok tu mmg ok mantap gak guna GPS ni..tapi kadang memekak jer...hehe....

Anak aku yang slalu dok tegak je bdn bile nak nek kete kali dok lentok kat aku..pelik agaknyer dengar sore..kuat pulak tu...!

Jomlah kt tgk GPS yg baru hubby aku dapat ni.....



lau waktu mlm..mmg happening ngan cahaya GPS tuh...


terselindung di sebalik stering lak..



yang ni baru nak menuju ke JB..(jalan mmg dah tau tapi saje nak try..)haha


wahhahaha...pas ni leh la..jenjalan kat singapore... :)

AKTIVITI NUR RIFQAH DI RUMAH (part 2)

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...



weehuuuuu....ni xtiviti part 2 lak....lasak anak gak anak dara aKu sorang ni...silap2 yang laki pon kalah..kat umah pengasuh dia..bes dia buli anak orang tu..men tarik rambut la...ketuk kepala orang tu la..men perut orang tu la....tapi bila orang buli dia balik tau pulak dia nangis.....haiiii..iqa..iqa...

jom la kite tgk lak..pe xtiviti iqa kali nie....









sebelum ibu nak g keje layan dulu la..hi5 nie...hehehe


ni alat permainan iqa..bnyk2 main ni la yg iqa berkenan...nak xnak kene beli baru pasal yg original bes iqa dok ketuk kat simen...
ni alat

ni sikit je..lau ikutkan..mcm2 dia buat xterlayan rasanyer..tu belum dapat kaki lagi..lau dh pandai jalan...mula episod kejar mengejar...hehe :)

Sabtu, 16 Januari 2010

AKTIVITI NUR RIFQAH HAZIRA DI RUMAH (part 1)

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM...

Bersarang dah wei blog aku..hehe..xde masa lah nak update blog..huhu
so ari ni baru de masa tuk aku meng "update" blog aku.... :)

Wahhhh...diam x diam umur anak aku dah nak setahun....jap je kan?dalam tempoh 10 bulan....mcm2 aktiviti dh anak aku belajar secara sengaja n x sengaja...kadang de gak yang aku..ajar..hehe...kadang xde gak aku ajar..tapi ntah mana anak aku ni belajar pon xtau lah....ape pon aku rasa terhibur ngan kaletah anak aku sorang ni...
Jom kite layan pic ni...








haha...nilah hasilnyer...panjat memanjat..panjat kusilah..duk atas printer la...bile xbagi mengamuk...adusss...kadang geram gak...tapi pe leh buat.....sabo je la aku ni....

Ok..setakat ni je kite jupe part 2 lak...bye

Isnin, 11 Januari 2010

DIET oh DIET...

DENGAN LAFAZ BISMILLAHIROHMANNIRROHIM....





Azam tuk tahun 2010 ni....nak kuruskan badan..nak diet (rasayer tiap2 tahun pasang azam ni tapi xjugak kurussss...tetttttttttttttttt).. :)

Aku nak berat badan yang asal iaitu 55kg sebelum kawen..skang ni berat aku dah mencapai ketahap yang lebih berat iaitu 66 kg!!!!huhuhu beratkan????overweight dah aku niiii...

Menakutkanla bila tgk angka tu..mau tak taknyer 10kg tu sekali naik.....erkkk!!!!!!!???Ya Allah aku sendiri pon terkejut....hehehe

Lau ikutkan masa preggy dulu lagi berat,,, dah mencecah 68kg!!!!bila dah lepas bersalin je berat turun ker 66kg...dan sekarang ni berat baru 65 kg!!!!!trun satu kg...jadilah...at least de jugak perubahan dari segi angka..ye tak???

Nak berdiet ni kene ade azam yang kuat..semangat kene kental...lebih2 lagi bile berhadapan dengan makanan yang enak2..perghhhh..mmg xleh handle....xpela ari ni melantak nanti sok puasa...hahah..leh gitu?lau gitu la caranye...diet yang2yok tu namanyer..hehehe

Cara aku berdiet skrang ni aku makan roti gandum..sedap xsedap tu sume tolak tepi....huhu..tapi lama2 sedap gak...so sknag goodbye whitebread...tatatititutu.....so rutin harian aku pagi buat benjo....tengahari 2 keping roti..malam pon 2 keping roti cecah milo...kadang2 jer roti tu,, slalu letak oat(tuk mlm ...) orng kata oat pon bagus gak tuk diet..

Jadi sampai sekarang aku amalkan rutin harian aku tuh....roti dan roti...cume xcersice je aku xde masa nk buat.hehe...mudah2han kali ni azam aku tercapai..aminnnnnn

Ahad, 10 Januari 2010

MAMA _AYU 1ST GIVEAWAY



Simple je syaratnye:
1. Jadi follower blog Ayu ni.
2. Buat n3 ttg giveaway ni bserta banner d atas ber'sticky mode hg 10 Jan, & link back .
3. Tinggalkan link anda d ruangan komen dibwh spy senang d jejaki.
4. Hanya seorang shj pemenang btuah...akan d pilih secara random.
5. Giveaway berlangsung hingga 10 Januari 2010 tepat jam 12.00tghr.

MEMANDANGKAN ayu ni sebagai BUSINESS ASSOSIATE IS PROGRAM ...
*hadiah nye berupa sekpg voucher mbeli cermin mata d England Optical..*





APELAGI...kepada bloger2 yg berminat nak join or nak menang hadiah tu...jomlah join sekali.....mana tau leh menang :)

KEPADA AYUHUSSIEN :

SY ucapkan SELAMAT TAHUN BARU..mudah2han tahun 2010 ayu sekeluarga dapat menjalani kehidupan yang lebih baik dari tahun lepas...amin.

Jumaat, 8 Januari 2010

Khas untuk yang berumahtangga

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIROHMANNIRROHIM...

N3 kali ni berkisarkan tentang langkah2 bagaimana hendak segarkan perhubungan dalam rumahtangga





Dalam melalui liku kehidupan berumahtangga,suami isteri pasti akan mengalami pelbagai perkara yang membuatkan diri berasa kesal,geram,marah dan sebagainyer,disamping bahagia kerana telah memiliki orang yang di cintai...

Oleh itu, sangat penting di tengah perjalanan mengharungi bahtera perkahwinan itu anda mengimbasi semula hari2 yang telah berlalu dan melihat apa yang boleh di perbaiki dan pertahankan...

Perkahwinan itu juga harus diselidik samaada "hidup" dan sihat?atau mungkin memerlukan bantuan dek kerana... sesebuah perhubungan itu boleh saja melalui fasa yang tidak sihat kerana anda akan berhadapan dengan situasi kepenatan,kebosanan dengan rutin harian...
Jika ini yang anda alami..6 langkah untuk menyegarkan kembali perhubungan....berikut adalah langkah2nya...

1.UBAH PANGGILAN

kalo dulu panggil abang atau nama isteri kali tukar nama panggilan "sayang", "darling" atau apa saja yang kedengaran lebih mesra dan romantis.

2.AMBIL CUTI

Bila timbol rasa bosan terhadap perhubungan maka sudah masanya untuk anda mengambil cuti bersam pasangan.Cari lokasi yang amda berdua sukai danabeskan masa berdua @ bersama anak.

3.KELUAR BERDUA

Jika tidak mampu mengambil cuti,carila masa tuk keluar berdua dengan pasangan.Boleh jadi makan malam bersama,menonton wayang di hujung minggu @ makan tengahari di waktu kerja.

4.BERIKAN KEJUTAN

Tak perlu menunggu hari lahir pasangan untuk melakukan kejutan.Berikan hadiah pada hari2 bese sebagai tanda menghargainya.

5.LAKUKAN SESUATU YANG BARU

Cari hobi baru yangboleh lakukan bersama.kalo sebelum ni asyik main layang2 di taman rekreasi,,apa kata cuba hobi lain pulak yang lebih mencabar..

6.IMBAS KEMBALI KENANGANBERCINTA

Ajak lah pasangan kembali ke tempat pertemuan pertama,tempat anda dilamar @pun restoran kegemaran anda sewaktu bercinta.Tempat sebegini akan mengimbas kenangan yang membahagiakan dan pastinya akan membuat anda berdua tersenyum sendiri..

sumber petikan : majalah mingguan wanita bil : 1364

Khamis, 7 Januari 2010

Penangan.....??

dengan lafaz bismillahirromannirrohim....

Penangan..?????ape dia?mcm2 la ko ni hajar...hehehe

Bunyi mcm gempak jer..tapi x gempak mana pon...cume tajuk dia je yg bikin gempak....
nak tau??? jeng...jeng...jeng....

FACEBOOK n BLOG nilah yang aku maksudkan penangan aku di kala ni...haha.boleh gitu... :P
ape taknyer..skang ni kan musim fb n blog (hehe..mentang2 ko dah buat blog ye hajar)

Nak dijadikan cerita...asal masuk opis je...on komputer..cucuk brdband search facebook or blog....haha 2perkara nila yang akan aku terjah dulu...(tapi aku kene pastikan dulu bos xde masa tuh...!!)tettttttttttttt...ko ni hajar buat keje dulu... apa daaaaaa :) tengok tu punyer lah %$&^# tapi xlah taksub sgt..... ko ni ponnn..!!!hehehe

Bila hati sudah puas....masa tuk berblog pulak!!!! (hai...mmg ko xbuat keje la gamak nyer.. :P)
hahaha....bukanyer sibuk buat blog tapi sibuk baca my blog list!!!! ade ke patot ko ni hajar......lau ye pon tunggu la dikala malm.....ko nak buat ape sekalipon pasal blog ko..buat la..xkisah pon...huhu..

Walau mcm mana pon penangan kita a.k.a taksub agak2lah..jngan sampai kerja terbengkali sudah lah.....yang penting gunakan masa lapang tuk berblog..facebook..or sebagainyer

renung2kan selamat berfikir.....ko pon sama tau hajar!

Sabtu, 2 Januari 2010

mandi manda at sunway lagoon...

SALAM TAHUN BARU...


AKTIVITI terakhir aku tuk tahun 2009 ni..aku mandi manda kat SUNWAY LAGOON...seronok tue kat sana...emmm...orang ramai..??????biasa lah..kene pulak cuti krismas...memang penuh



WALAUPON aku gerak lewat dari rumah (g ngan ipar duai belah suami)......... ini tak bermakna aktiviti ni xperlu diteruskan....tapi kene diteruskan gak...kesian bebudak... :p...majoriti pilih sunway dari genting.... hihihi



DAN pilihan aku adalah SUNWAY LAGOON....of course....akhirnyerrr..YEAHH!!!!!

JOM...Jenguk2 pict kat bwh ni... :)


* aku n rifqah* mandi kat surf beach...layan wave....







berlatarbelakangkan kandang harimau.... time ni hujan renyai..aktiviti harus diteruskan...

*aku n rifqah*

AKHIR SEKALI...walaupon seronok tapi aku x puas nak enjoy dtambah dengan hujan + kilat..bahagian extrem pon xdapt nk join..huhu...tapi xpe ade rezeki ke sunway lagi...

SAYONARA SUNWAY LAGOON...


Label

alkisah (2) arward (3) cerita artis (2) contest (24) coretan (68) coretan...blog (3) coretan..kerja (2) coretan..raya (11) diet (3) diner (1) family (2) hobi (1) ihsan (5) info (2) macammacam (2) masakan (1) mc (3) menang contest (1) nuffnag (3) operate (5) percutian (10) rifqah (27) segmen (2) Tag (5) takzirah (4) wedding (1)

EPISODKASIH KAMI

Daisypath Anniversary tickers

tengok yang lain pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...