Rabu, 20 April 2011

KISAH SARDINE dan MILO

BISMILLAHHIRAHAMANNIRRAHIM..


AS'SALAM...


aku de satu berita yang mana aku rasa patut tuk aku share pada korang....haa jom baca

renung2kan selamat beramal...


Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa menunggu shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual.



Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan ----- ----- di unit serbuan.



Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla benda haram dah jd darah daging saya ni…Nauzubillah. .Patutlah budak2 sekarang degil2, x dengar cakap…ermmm ..



Ceritanya macam nie:-



Jab. ----- ----- pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yg di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir n lagi satu sedap kan …nak tahu apa recipenyer…kalau x percaya terpulang lah…..tau kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 kenkawan dapat x jawapannya….kilang tu telah mencampurkan daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu. .itulah yg ---- jumpa tapi amat sadis kenkawan bila pegawai yg bertugas hantar report…report tu telah di ‘zip’ oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak ‘besar’. ..kenkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamer…’


AYAM BRAND’…itulah hakikatnya…abg ipar kawan saya pun x mampu untuk buat2 apa kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua…..



N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama….kankawan tahu apa yg dijumpai…agak2 pernah x rasa daging cacing?????. ..mesti kenkawan selalu minum milo kan .....yes. .daging cacing telah di campur dengan serbuk milo…..kalau ada bau hanyir itulah dia…kalau kenkawan nak lgi confirm try buat macam nie….milo + gula sahaja lepas tu tengok ada x minyak/lemak kat milo tu…kalau ada confirm…ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer…



Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan…???..dan adakah pihak yg bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m’sia… wallahhualam…



n lagi satu kod no yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah beli…that is confirm ada benda ‘alah’ tu…print lah kecik then laminated simpan dalam purse…memg leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya jaminan…kalau dah haram..hukum nya tetap haram..x kisah walau disentetikkan pun..tetap haram……saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kenkawan islam saya sahaja..samaada nak percaya atau tidak terpulang lah…kalau kenkawan rasa cerita ni x sahih, proceed lah makan cam biasa ek…kalau kenkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ..dari terengganu tp saya x perasan lagi kat Shopping complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap tp yg penting halal…kalau nak sedap ltaklah daging katak..huhuhu. .



milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg sedia ada sekarang….



Untuk makluman kenkawan Islam semua, article ini bukanlah article rasmi ataupun cuba menghasut tp lebih lepada peringatan..…terpulang kepada kenkawan untuk menerima atau tidak…

Saya hanya menyampaikan amanah sahaja…tepuk dada tanya iman….

wallahhualam…


sumber : facebook




p/s: baru nk masak sardin cap botan


sekian,,terima kasih kerana sudi membaca..



Isnin, 18 April 2011

HANDPHONE AKU..!!!!!!!!

BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM..



AS'SALAM....



Huwaaaaaa :( korang...korang...korang.....nak ngadu ni...handphone aku..handphone aku



yang




ni




sony ericsson w 200i.. * pic pinjam en google*



dah jahamannnnnn dek kerana termasuk dalam LOBANG JAMBANNNNN!!!


hilang sume no tel teman2 sume...huhuhu



nak cerita punca boleh terjatuh tu...xyah la aku cite erk....tau je la bile nak " bukak " handphone lak tu dalam poket...huhuhu



tapi nasib baik handphone



yang



ni



k 530i





*pic pinjam en google*



jadi penyelamat di saat aku terdesak dan nak menunggu new hp...wahhhh gituuuu kannn



:: bak kata kawan fb aku...alasan boleh diterima...senyum sampai ke telinga en somi.. ;p



sekian..terima kasih sudi membaca.. :)


Isnin, 11 April 2011

KENAPO NGAN EKAU NI WEHHHH!!!

BISMILLAHHIRAHMANNIRRAHIM..


Assalam...


Semenjak 2 3 4 5 menjak ni kann..bosan betui haku..xdak mood langsung dengan dunia IT ni..spoil mood betuii.... di kala aku tengah kebosanan yang tahap gaban ni...di kala itu la kuar ayat yang agak hampeh tuk aku membacanyer iaitu " SERVER NOT FOUND " banyak kali try pon ni lah yang terbojol kuar.....xsuke2 xsuke xsuker tau...susah i nak buat keje....



faham tak????haaa x paham..aku pon xpaham....hahaha kasi lempang ni orang 10x..merepek meraban je..:P



xdelaaa...line tenet tpt keje aku ni haa...tiap kali jam 3.00 petang mesti lambat vs lems time nak loading xtau la pe masalah...nak kata berukband haku mane de gune berukband...haku gune line tapi tu la nak menyiasat haku xtau la caranyer try haku tgk CSI mesti haku taunyer..cetttt sekail lagi merepek..appadaaa...ermmm xpuas hati tol...dulu xmacam ni sedang2 elok je....la ni makin tensi lak haku ngan tenet...



halooo..bos kasi tukar ini line kasi yang canggih manggih punyer boleh tak??? baru canggggihhh beb!!alasanyer nak layan U TUBE..FB..BW senang banyak hahaha boleh gitu!!!



pssssst: hamboiiiii ko komplen x hengget nampakkk..jangan merungut kan bos ko potong line tenet ni baru padan nga muka ko....

sekian..terima kasih coz sudi bc n3 ni :)



Jumaat, 1 April 2011

MALAM NI NAK LEPAK DEPAN TV XMOH BUAT KEJE DAPUR SEMATA2

DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM..


Keudara kite sekali lagi :)

Malam ni MAHARAJA LAWAK 2011 akan bersiaran di astro warna n ria..di mana hosnya adalah AC MIZAL ....


antara2 pesertanya adalah pemenang raja lawak musim 1 till musim 5 .. seperti gambar di bawah


syabas buat JIHAN kerana anda merupakan satu2 nye wanita yang berjaya dalam pertandingan RL


Buat JOZAN...jangan hampakan fan u all hokeyyyy....derang sentiasa support korang *termasuk aku la tuh* hahaha


sekian..terima kasih kerana membaca :)


CARTOON YANG KENE TAYANG BILE AKU BUAT KEJE

DENGAN LAFAZ BISMILLLAHHIRROHMANNIRROHIM


Ke udara kite sekali lagi :)


HAI KAWAN2 NAMA SAYA UPIN..SAYA IPIN...DAN INI KAWAN2 SAYA..


sebut je upin ipin...sape xtau kan mmg femes dak tecik 2 orang ni...lebih2 lagi si upin n


ipin....sampai terpengaruh di buat nyer....macam dak tecik yang kat bawah ni





pandai pulak rifqah ni pose cm gini...konon2 upin.... hehehe


Pengaruh dari upin ipin yang hari2 dok tayang dia dah padai cakap * betul3x*


haaa tu belum lagi dia cakap ikut dialog tu sambil gaya nyer sekali....


aku yang tgk ni terperanjat coz dia boleh ingat dialog2 tu sume....mana taknyer kan lau dah HARI HARI kannn


next time kene kurangkan tgk upin ipin ni....belajar ABC lak ade paedahnyer nak oiiiiii



sekian..terima kasih kerana sudi baca :)


Label

alkisah (2) arward (3) cerita artis (2) contest (24) coretan (68) coretan...blog (3) coretan..kerja (2) coretan..raya (11) diet (3) diner (1) family (2) hobi (1) ihsan (5) info (2) macammacam (2) masakan (1) mc (3) menang contest (1) nuffnag (3) operate (5) percutian (10) rifqah (27) segmen (2) Tag (5) takzirah (4) wedding (1)

EPISODKASIH KAMI

Daisypath Anniversary tickers

tengok yang lain pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...